podosfairo.jpg

Η λήξη της προθεσμίας για συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα ,για ακόμη μια χρονιά αρκετές ομάδες δήλωσαν συμμετοχή.Ας θυμηθούμε σήμερα λοιπόν κάποιες ομάδες ,αλλές από το απότερο και άλλες από το κοντινό παρελθόν οι οποίες και τη φετινή χρονιά θα παραμείνουν ανενεργες.

ΟΙ ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ :

ΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑ 

AO_Kerkyra_logo.png

Νομίζω πως δεν θα υπήρχε καταλληλότερο παράδειγμα για να ξεκινήσουμε το σημερινό μας άρθρο.Τεράστιο πλήγμα για το κερκυραικό ποδόσφαιρο αποτελεί η απουσία του ΑΟ Κέρκυρα για 7η χρονιά από τα πρωταθλήματα.Η λαοφιλέστερη Κερκυραική ομάδα απέχει από οποιαδήποτε διοργάνωση από το 2013.Η επιστροφή του αποτελεί ένα όνειρο για πολλούς Κερκυραίους φιλάθλους.Ας ελπίσουμε ότι από του χρόνου θα είναι και πάλι ενεργό σωματείο.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΑΝΤΟΥΚΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑΣ)

mantoyuki.jpg

Ακόμα μία -όχι τυχαία- ομάδα που θα απέχει για ακόμη μία χρονιά από τα τοπικά πρωταθλήματα είναι ο Ολυμπιακός Μαντουκίου.Ο Ολυμπιακός είναι μια αν μη τι άλλο ιστορική ομάδα ,με συμμετοχές στη Δ΄Εθνική ενώ στο παρελθόν ανέδειξε πολλούς σημαντικούς Κερκυραίους ποδοσφαιριστές. Η ομάδα του Μαντουκίου είναι ανενεργή από το 2017.

 

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:

Πρόκειται για τον Ελλήσποντο και τον Αχιλλέα Πόρτα Ρεμούνδας.Οι δύο αυτοί σύλλογοι συγχωνεύθηκαν με τον Άρη και τον Αστέρα και δημιούργησαν τον Κερκυραικό (μετέπειτα ΑΟ Κέρκυρα).

 

ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΝΟΜΑ:

Πρόκειται για το Σπάρτακο Επισκοπιανών που μετατράπηκε σε ΠΑΣ ΜΑ-ΓΙΑ ,τον ΑΟ Γερόλυκοι που μετατράπηκε σε Λύκοι Νησακίου ,τον Απόλλων Συναράδων μετέπειτα ΑΟ Συναράδων ,τον Κένταυρο Μαγουλάδων έγινε Κένταυρος Αρρίλα ,τον Αετό Κοκκινίου μετονομάστηκε σε Μέγας Αλέξανδρος ,τον ΠΑΣ Χλωμοτιανών μετατράπηκε σε ΑΟ Μεσόγγης ,την άλλοτε κυπελλούχο Κέρκυρας Ενώση Πανεργατικού-Αστέρα (Ε.Π.Α.) που μετατράπηκε σε Κέρκυρα ΠΟ (Corfu FC) ,την ΑΕ Ρόπα που το 2001 έγινε ΑΟ Ερείκουσα ,τον ΕΜΑΣ Ο Φαίαξ που έγινε ΑΕ Φαιάκων ,τον ΑΕΤΟ ΟΡΟΥΣ μετέπειτα Θιναλιακός την Αναγέννηση Γύρου που μετατράπηκε σε Κεραυνός Καββαδάδων και τον, τον Παλευκιμμαικό που έγινε ΑΕ Λευκίμμη,τον Άρη Κέρκυρας που έγινε Νέος Όλυμπος και κατόπιν Νέος 2017 και τον Κερκυραικό που έγινε ΑΟ Κέρκυρα.

 

ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΗΚΑΝ:

Στη λίστα υπάρχουν και οι ομάδες ,οι οποίες είναι ανενεργές λόγω της συγχώνευσής τους με άλλες ομάδες.Αυτές είναι : Πανεργατικός και Αστέρας Κέρκυρας οι οποίοι δημιούργησαν την ΕΠΑ.ΑΠΟΛ και Διαγόρας Λευκίμμης ,από την ένωση των οποίον προκύπτει ο Παλευκιμμαικός και κατόπιν η ΑΕΛ. ΑΟ Κυρά Χρυσικού ,ο οποίος το 2001 βραχύβια ένωση με τον Κεραυνό Ποταμού και τον Ολυμπιακό Μαντουκιού και δημιούργησαν την ΑΕ Κερκύρας.Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός και ο Κεραυνός αυτονομήθηκαν και ως ΑΕ Κερκύρας ουσιαστικά συνέχισε ο ΑΟ Κυρά Χρυσικού. Κεραυνός Καββαδάδων και Κένταυρος Αρρίλα δημιούργησαν την ΑΕ Αρρίλα -Καββαδάδων οι οποία λειτουργεί υπό το καταστατικό του Κένταυρου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ :

Δεν είναι λίγες οι ομάδες που τη τελευταία δεκαετία ανέστηλαν τη λειτουργία τους.Από το 2009 έως και το 2019 ούτε μία ούτε 2 άλλα 13 ακόμη ομάδες βρίσκονται σε αδράνεια.Αυτές είναι :Άρης Μέσης (2015) ,ΑΟ Ερείκουσα (2011) ,Λύκοι Νησσακίου (2018) ,Αλκίνοος Κέρκυρας (σε δύο περιπτώσεις (2010 και 2014) ,ΑΕ Κερκύρας (2010) ,Ποσειδών Αγίου Μάρκου (2016) ,Καποδίστριας Δουκάδων (2014) ,ΑΟ Μεσογγής (2018) ,ΠΑΣ Καββαλουρίου (2009) ,ΑΟ Πεντάτι (2010) ,Όστρια Αγραφών (2011) ,ΠΑΣ ΜΑ-ΓΙΑ (2012) ,Αετός Κουσπάδων (2017) ,Βέλος Βελονάδων (2018) ,Κέρκυρα ΠΟ (Corfu FC) (2018) .Ο ΑΟ Κέρκυρα 1996 συμμετείχε για τελευταία φορά στα αντρικά πρωταθλήματα το 2010 αλλά εχει συμμετοχή στα γυναικεία πρωτθλήματα ,ενώ ο Ορφέας συμμετείχε τελευταία φορά το 2007 αλλά από το 2013 δραστηριοποιήται στις ακαδημίες.Τη λειτουργία του έχει αναστείλει 2 φορές τα τελευταία χρόνια ο ΑΟ Συναράδων ,όμως φέτος κατεβαίνει κανονικά. Ο Αστέρας Σπαρτύλα ουσιαστικά απέχει από το 2018 απο τις επίσημες διοργανώσεις , με το καταστατικό και την επωνημία του αγωνίζεται ο Α.Σ. Τραβέρσο.

Φέτος προστέθηκαν ο Αυγερινός Βαλανειού και ο Αετός Αγίου Αθανασίου (κατα πάσα πιθανότητα επιστρέφει την επόμενη σεζόν). Ο Κρόνος Αργυράδων μετέχει στα πρωταθλήματα Κ14 και Κ16 (από του χρόνου μάλλον ξανά και στο αντρικό).

 

ΟΙ "ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ" :

Πολλά χρόνια έχουν περάσει από τη τελευταία συμμετοχή κάποιων ομάδων στα πρωταθλήματα της Κέρκυρας .Ομάδες οι οποίες έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη τελευταία τους συμμετοχή είναι οι :Απόλλων Σκριπερού ,Ερμής Δροσάτου ,Λεωνίδας Λάκωνων, Δόξα Γαρδελάδων ,Δόξα Άνω Κορακιάνας ,ΑΟ Παυλιάνας, Εθνικός Κρητικών και Φαίαξ Μαραθία , ( η ομάδα που αγωνίζεται με την επωνυμία αυτή έχει διαφορετικό καταστατικό με τον όνομα ΑΟ Κορισσίων ο Φαίαξ).

Τέλος υπήρξε και η ΕΑΚ (Ένωση Αστέρα - Κεραυνού) , η οποία αποτέλεσε βραχύβια ένωση του Αστέρα Πετριτή και του Κεραυνού Αγίου Νικολάου. Για μερικά χρόνια μετά ο Κεραυνός έφερε την επωνυμία Διαγόρας Αγίου Νικολάου.