Οι 32οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν σήμερα 23/7 στο Τόκιο της Ιαπωνίας, έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση, ελέω της πανδημίας του κορονοϊού.
Με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων σας παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα με τους Κερκυραίους Ολυμπιονίκες.
ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ - ΣΥΔΝΕΪ 2000
Πριν από περίπου 21 χρόνια η 16χρονη -τότε- Μαρία Γεωργάτου (γεν. 1984) έγινε η πρώτη Κερκυραία αθλήτρια που κατακτά Ολυμπιακό μετάλλιο. Η Γεωργάτου ασχολήθηκε από πολύ μικρή με τη ρυθμική γυμναστική και σε ηλικία 14 ετών εντάχθηκε στην Εθνική ομάδα ανσάμπλ. Η ομάδα αυτή αποτελούμενη από τις: Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Ειρήνη Αϊνδήλη, Εύα Χριστοδούλου, Κλέλια Πανταζή και την αείμνηστη πλέον Άννα Πολάτου βρέθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϊ έχοντας ένα χρόνο νωρίτερα (1999) κατακτήσει δύο χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Οσάκα της Ιαπωνίας και 3 χρυσά στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2000 πέτυχαν τη σπουδαιότερη διάκριση που μπορεί να σημειώσει κάθε άνθρωπος που ασχολείται με τον αθλητισμό, κατέκτησαν μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες. Συγκεκριμένα, αν και βρέθηκαν κοντά στο χρυσό, συγκέντρωσαν 39.283 πόντους και εν τέλει κατέκτησαν την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο.
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ 2016
16 περίπου χρόνια μετά το θρίαμβο της Μαρίας Γεωργάτου, ένας άλλος Κερκυραίος αθλητής ο Σπύρος Γιαννιώτης έγραψε ιστορία προσφέροντας μία μοναδική στιγμή που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει...
Γεννημένος στο Λίβερπουλ το 1980 ο Σπύρος Γιαννιώτης ήρθε στην Κέρκυρα το 1983. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το άθλημα της κολύμβησης.
Η πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2000 στο Σύδνεϊ, ακολούθησε η παρουσία του στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 τερματίζοντας στην 7η θέση των 400μ. με χρόνο 3' 48" 77. Το 2008 στο Πεκίνο συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα στα 10 χλμ. τερματίζοντας 17ος με χρόνο 1 ώρα 52 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα.
Έχοντας κατακτήσει πληθώρα πανελληνίων, πανευρωπαϊκών και παγκοσμίων μεταλλίων ο Γιαννιώτης το 2012 στο Λονδίνο έδειχνε έτοιμος να κατακτήσει το μοναδικό μετάλλιο που του έλειπε, αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά από μία πολύ καλή κούρσα τερματίζει στην 4η θέση με χρόνο 1 ώρα 50 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα.
Όλα δείχνουν ότι το όνειρο του δεν θα πραγματοποιηθεί, ο ίδιος όμως είχε άλλη άποψη...
Το 2016 σε ηλικία 36 ετών θα βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντι Τζανέιρο. Στις 16 Αυγούστου διεξάγεται ο τελικός των 10χλμ., ο Σπύρος Γιαννιώτης σε έναν αγώνα - κατάθεση ψυχής καταφέρνει να τερματίσει μετά από μία ώρα 1 ώρα 52 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα, ταυτόχρονα με τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν ο οποίος όμως θα ακουμπήσει πρώτος την οριζόντια επιφάνεια αφής στον τερματισμό και θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και ο Γιαννιώτης το ασημένιο.
Την ημέρα εκείνη ο Κερκυραίος αθλητής χάρισε μία από τις πιο δυνατές στιγμές στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, αυτός ήταν και ο επίλογος της αθλητικής του σταδιοδρομίας.