Συνέντευξη αναφορικά με το beach tennis παραχώρησε ο Κωνσταντίνος Μικάλεφ στην ιστοσελίδα μας.
O Κωνσταντίνος Μικάλεφ ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το beach tennis το 2010. Έχει συμμετέχει σε αρκετά ITF τουρνουά και έχει φτάσει έως την ημιτελική φάση διεθνών τουρνουά. Είναι διεθνής με την εθνική μάλτας, καθώς έχει και 2η υπηκοότητα.
Ποία η πρώτη σας επαφή με το beach tennis;
H πρώτη μου επαφή με το beach tennis έγινε το 2010, το άθλημα αυτό τότε στην Ελλάδα ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο. Μέχρι τότε παιζόταν κυρίως στην Αθήνα και δευτερυόντως στη Λαμία. Σταδιακά, μαζί με τον επι χρόνια πρωταθλητή, Γιώργο Μαρτίνη, καταφέραμε και το φέραμε και στην Κέρκυρα και το καθιερώσαμε. Τα τελευταία δύο χρόνια ειδικά πάει πολύ καλά. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την ανάδειξη του αθλήματος.
Πώς πάρθηκε η πρωτοβουλία να δημιουργηθεί το τουρνουά;
Τα τουρνουά ξεκίνησαν το 2015, όταν με στήριξη και προτροπή του τότε προέδρου του ΝΑΟΚ κ. Τηλέμαχου Γαβαλά πήραμε την έγκριση να χρησιμοποιούμαι το γήπεδο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ για τις προπονήσεις και τους αγώνες. Ξεκινήσαμε τότε με το Γιώργο τον Μαρτίνη και κάποια παιδιά που μέχρι τότε έπαιζαν εντελώς ερασιτεχνικά στην παραλία του Κοντογυαλού να κάνουμε τουρνουά.
Εγώ και περισσότερο ο Γιώργος ο Μαρτίνης έχουμε την τυχή να έχουμε συμμετάσχει σε ITF τουρνουά και να γνωρίσουμε πολλούς παίκτες από την Ευρώπη. Σε αυτό το γήπεδο έχουν έρθει και η Εθνική Ελλάδος και έχουμε παίξει έναν αγώνα επίδειξης με τον Θανάση τον Βέρμπη, ο οποίος ακολουθεί το άθλημα και επιπλέον έχουν έρθει και παίκτες που βρίσκονται στην πρώτη πενηντάδα. Πριν δύο χρόνια είχαν γίνει στο γήπεδο του Malibu δύο μεγάλα διεθνή τουρνουά (ITF 2 και ITF 3). Αυτοί οι παράγοντες συνετέλεσαν στην ανάδειξη του αθλήματος.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται βελτίωση τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, που πιστεύεται ότι οφείλεται αυτή η βελτίωση;
Σίγουρα στους ανθρώπους του ΝΑΟΚ οι οποίοι είναι άνθρωποι εμπιστοσύνης και με πρωτεργάτη τον πρόεδρο το Γιώργο Δημουλή, αλλά και νωρίτερα ο προηγούμενος πρόεδρος ο Τηλέμαχος Γαβαλάς έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό.
To beach tennis συνδιάζει άθληση και διασκέδαση, οι άνθρωποι του ΝΑΟΚ βλέπουν τα αποτελέσματα, τα οποία είναι όλο και καλύτερα και στηρίζουν την προσπάθεια μας. Χωρίς τη δική τους στήριξη δεν θα είχαμε πετύχει τίποτα. Ο ΝΑΟΚ και η διοίκηση είναι αρωγοί στην ανάδειξη του αθλήματος.
Βλέπουμε ότι με τον ΝΑΟΚ υπάρχει αγαστή συνεργασία όσον αφορά την διοργάνωση του τουρνουά;
Σίγουρα, ο ΝΑΟΚ έχει αγκαλιάσει το beach tennis, βέβαια υπάρχει και μια συνεργασία με την ομοσπονδία για τα εθνικά πρωταθλήματα, οι παίκτες συγκαταλέγονται σε μια ειδική πλατφόρμα και μαζεύουν πόντους, πρωτεργάτης σε αυτό είναι ο Γιάννης Δημόπουλος, ο οποίος είναι πρωταθλητής Ελλάδος και μέχρι πρόσφατα νο 27 στον κόσμο. Βοηθάει, μας συμβουλεύει για τα τουρνουά, είμαστε οργανωμένοι και όπως προείπαμε ο ΝΑΟΚ έχει αναλάβει τη στήριξη αυτής της προσπάθειας.
Οι συμμετέχοντες απολαμβάνεται το άθλημα, τι είναι αυτό που κάνει το beach tennis συναρπαστικό;
Το beach tennis είναι ένα άθλημα συναρπαστικό γιατί συνδιάζει την εκγύμναση με τη διασκέδαση. Οι πόντους μετριούνται όπως και στο τένις με τη διαφορά ότι όταν το σκορ φτάνει στο 40-40 δεν υπάρχει αβαντάζ, υπάρχει ενας killer point, επίσης στο σερβις δεν υπάρχει πρώτο – δεύτερο, δηλαδή ακόμα και αν περάσει η μπάλα έχοντας βρει στο φιλέ ο πόντος μετράει κανονικά, αν όμως χάσεις το φιλέ δεν υπάρχει δευτερη ευκαιρία. Είναι πολύ συναρπαστικό να τρέχεις να βρεις κενούς χώρους για να βάλεις τη μπάλα μέσα και να κερδίσεις τον πόντο. Το beach tennis συνδιάζει το αγωνιστικό κομμάτι και την άμυλλα με την διασκέδαση. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή εκγύμναση και μπορούμε να αγωνιστούμε από τον Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο. Στα θετικά του είναι ότι προσφέρει και την επαφή με τη θάλασσα.
H δομή του συγκεκριμένου τουρνουά ποία είναι;
Τα τουρνουά γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΦΟΑ, μαζεύουν οι παίκτες πόντους και έτσι υπάρχει ανταγωνιστικότητα, υπάρχει οργάνωση, γίνονται επίσης και τα μεικτά τουρνουά με τις κοπέλες. Σκοπός είναι μόλις απαλλαγούμε από τον κορονοϊό και γενικότερα την κατάσταση που βιώνουμε, να φτιάξουμε ομάδες και να συμμετέχουμε και σε καλύτερα τουρνουά σε ITF. Προσωπικά, λόγω των συνθηκών και εγώ έχω να συμμετάσχω από πέρυσι. Στόχος είναι να γινόμαστε ολοένα και περισσότεροι και να μπορέσουμε να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο και να βγούν νέοι καλοί παίκτες. Μέχρι τώρα έχει αναδειχθεί ένας καλός παίκτης ο Χάρης Δόικας.
Το beach tennis είναι για όλες τις ηλικίες κάποιος ο οποίος είναι πιο μεγάλος διασκεδάζει, ενώ κάποιος νεότερος έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί στο άθλημα.
Τι εφόδια πιστεύται πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με το Beach tennis;
Βασικά να είναι αρτιμελής γιατί η άμμος έχει σημαντικές απαιτήσεις, η κίνηση στην άμμο είναι δύσκολη και για να συμμετέχει κάποιος πρέπει να είναι καλά στην υγεία του, από εκεί και πέρα να έχει καλή διάθεση, να του αρέσει, να έχει παίξει ρακέτα έτσι ώστε να μπορεί να περαάσει κάποιες μπαλιές δε χρειάζεται πολλά πράγματα μόνο μια ρακέτα και μια μπάλα. Το beach tennis δεν έχει απαιτήσεις από την άποψη ότι χρειάζεται έναν ιδιαίτερο εξοπλισμό παίρνεις μια ρακέτα και την έχεις.
Τα τουρνουά πότε ξεκινούν και πότε τελιεώνουν;
Τα τουρνουά ευελπιστούμε να ξεκινούν το Μάρτιο με τις πρώτες καλοκαιρίες του χρόνου και συνεχίζονται μέχρι και Νοέμβριο. Είναι πολύ σημαντικό, καθώς μένουμε εκτός τουρνουά μόνο τους μήνες του χειμώνα (Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο). Ο καιρός είναι σύμμαχος. Ευελπιστούμε να βάλουμε και φώτα έτσι ώστε να γίνονται αγώνες και λίγο πιο αργά, σε συνεργασία με τον Γιώργο Δημουλή μόνο καλά πράγματα μπορούν να γίνουν.
Πόσα τουρνουά γίνονται ετησίως;
Φέτος γίνανε 6 επίσημα τουρνουά κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και δείχνει την καθιέρωση του αθλήματος στον Όμιλο. Οι ίδιοι οι παίκτες επιθυμούν συνέχεια για νέα τουρνουά.
Ποίοι είναι οι κανόνες του beach tennis;
Oι κανονές του beach tennis είναι ίδιοι με του beach tennis όσον αφορά το μέτρημα των πόντων, απλά όπως είπα και νωρίτερα στο 40—40 δεν υπάρχει αβαντάζ υπάρχει killer point, και όταν η μπάλα χτυπήσει στο φιλέ δεν υπάρχει επανάληψη και φυσικά η μπάλα πρέπει να χτυπήσει κάτω για να κατοχυρωθεί ο πόντος. Όλα γίνονται με μια επαφή όπως στο beach volley με τη διαφορά ότι υπάρχει η ρακέτα. Το φιλέ έχει ύψος 1.70 δηλαδή είναι λίγο πιο ψηλό από το τένις και λίγο πιο χαμηλό από το Beach Volley. Έχει τις δυσκολίες του αλλά είναι διασκεδαστικό.
Το γεγονός ότι υπάρχει φιλικό κλίμα μεταξύ σας βοηθάει στην ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης;
Σίγουρα, υπάρχει πολύ καλό κλίμα μεταξύ μας, ουσιαστικά είμαστε σαν οικογένεια, κάθε μέρα υπάρχουν παίκτες που έρχονται εδώ και προπονούνται καθημερινά, οι εγκαταστάσεις είναι υπέροχες, είμαστε όλοι φίλοι μεταξύ μας και για το λόγο αυτό αναπτύσσεται το άθλημα.
Για ποίους λόγους κάποιος να επιλέξει να ασχοληθεί με το beach tennis;
Βασικά γιατί είναι μια πολύ καλή γυμναστική, γυμνάζει όλο το σώμα, παράλληλα συνδιάζει και τη διασκέδαση. Οι ρακέτες είναι ελκυστικές από ανθρακονήματα είναι καλές ρακέτες ακριβείας, δεν είναι ούτε όπως οι ρακέτες του τένις με πλέγματα ούτε όπως οι ξύλινες ρακέτες της παραλίας. Γενικά όλο το πακέτο του beach tennis είναι κάτι το διαφορετικό και κάτι το όμορφο. Δεν έχει να χάσει κανένας τίποτα ίσα ίσα μόνο να κερδίσει.