ponos_arthroseis.jpg

 • Οστεοαρθρίτιδα
  Η ΌΑ είναι μια κοινή μορφή αρθρίτιδας που μπορεί να εμφανιστεί σε ένα ή περισσότερα οστά του σώματος. Μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά. Όι γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για την ΌΑ. Η κατάσταση προκαλεί πόνο από την απώλεια του χόνδρου, η οποία προκαλεί τριβή στα οστά και παράγεται έντονη δυσφορία. Μπορεί επίσης να σχηματίσουν από κοινούδυσπλασίες παρόντες κατά τη γέννηση, τους τραυματισμούς που προκαλούνται σε αθλήματα ή τις συνθήκες εργασίας που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
  Pseudogout
  Pseudogout, ένας κοινός τύπος αρθρίτιδας στα γόνατα, αναπτύσσεται όταν κρύσταλλοι πυροφωσφορικού ασβεστίου - ένα είδος άλατος - εμφανίζεται σε υγρή μορφή στα γόνατα. Συχνά συγχέεται με την ουρική αρθρίτιδα, η οποία είναι μια άλλη κατάσταση στην οποία κρύσταλλοι ουρικού οξέος βρίσκονται στα κύτταρα του γονάτου. Παράγει επώδυνα επεισόδια πρηξίματος και της φλεγμονής στα γόνατα, καθώς και άλλες αρθρώσεις.
  θυλακίτιδα
  Φλεγμονή θύλακες μπορεί να προκαλέσει πόνο στο γόνατο σε μερικούς ανθρώπους.Θύλακες είναι μικρές τσέπες του υγρού που λιπαίνει τους τένοντες των γοφών, τους ώμους και τα γόνατα για να μπορέσουν να κινηθούν ελεύθερα κατά μήκος των αρθρώσεων.
  Χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας
  Χονδρομαλάκυνση είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διάσπαση ή μαλάκωμα του χόνδρου που υπάρχει στο σώμα. Χονδρομαλάκυνση της πιγονατίδας επηρεάζει μόνο τις επιγονατίδες. Χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας προκαλείται από την ανώμαλη φθορά, συχνά από μη φυσιολογική παρακολούθηση της επιγονατίδας και το γόνατο δεν ισιώνει. Επηρεάζει συχνά τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, αλλά μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις του πόνου για κάποιον που είναι πολύ δραστήριος.
  Υψηλό σωματικό βάρος
  Όι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο γόνατο καθώς περπατούν ή στέκονται όρθιοι. Όταν το σωματικό βάρος υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια, μπορεί να φορτίσει περισσότερο τις αρθρώσεις. Το στρες μπορεί να αυξήσει την απώλεια αρθρικού ιστού ως τα άκρα της κνήμης και του μηριαίου οστού μειώνεται λοιπόν ηαπόσταση μεταξύ των οστών κνήμης και μηριαίου και προκαλείται τριβή. Αυτή είναι μιααυξανόμενη αιτία του πόνου καθώς το βάρος και την ηλικία του πληθυσμού αυξάνει.
  Ποιος είναι σε κίνδυνο για πόνους στα γόνατα;
  Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν πόνο στα γόνατα. Όι γυναίκες πουείναι άνω των 65 ετών μπορεί να είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι οι νεότερες. Όι νεαροί ενήλικες και οι έφηβοι μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν τον πόνο στογόνατο, εφόσον συμμετέχουν σε αθλήματα ή δραστηριότητες που απαιτούν άλματα,τρέξιμο, ή παρόμοιους τύπους των ενεργών κινήσεων που παράγουν στεσογόνες
 • καταστάσεις στο σώμα.
  Τα παιδιά στην εφηβεία ή τηυν προεφηβεία τους μπορεί να εμφανίσουν πόνο από τηνενεργό παιχνίδι. Ό πόνος είναι πιο συχνός σε παιδιά που πηδούν,τρέχουν , ή συμμετέχουνσε δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
  Ποια είναι τα συμπτώματα του πονεμένου γόνατος;
  Τα συμπτώματα του πόνου του γόνατος μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της κατάστασης ή της ζημίας.
  Κοινά σημεία και συμπτώματα:
  • δυσκαμψία ή δυσκολία να λυγίσει ή να ισιώσει το γόνατο
  • το δέρμα είναι ζεστό στην αφή
  • Ενα ακουστικό κλικ, ή κάποιος άλλος ανώμαλος ήχος όταν κινείται το γόνατο (s)
  Σοβαρά σημεία και συμπτώματα:
  • πόνος που συνοδεύεται από οίδημα, ερυθρότητα και πυρετό
  • αδυναμία να σταθεί
  • χωλότητα
  • πτώση, ενώ προσπαθεί να σταθεί
  • αίσθημα μουδιάσματος στο προσβεβλημένο πόδι
  • εμφανή σημάδια τραυματισμού, όπως παραμόρφωση ή δυσπλασία και χειρουργική ουλή.
  Χειρουργική επέμβαση δεν συνιστάται συχνά εκτός εάν ο πόνος στο γόνατο είναιπραγματικά σοβαρός και ανεξέλεγκτος. Αυτό οφείλεται στις επιπλοκές που μπορεί να συμβούν μετά τη χειρουργική διαδικασία. Μερικές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί ναμολυνθούν, ή ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να εμφανίσουν αύξηση του πόνου μέχρι η περιοχή θεραπεύει εντελώς. Η ηλικία και την κατάσταση του ασθενούς μπορεί ναεπηρεάσουν αυτές τις πιθανές επιπλοκές.
  ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΦΝΗΣ Χειρούργος Ορθοπεδικός
  Ακολουθεί και συνέχεια...