14354964_657925017702503_165603224438058392_n.jpg

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας ο προπονητής ποδοσφαίρου κ. Σάββας Σιδερόπουλός.

Ο Σάββας Σιδερόπουλος είναι γεννημένος το 1960. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε Κεραυνό Ποταμού, Όλυμπο, Ολυμπιακό Μαντουκιού. Η προπονητική του θητεία ξεκίνησε την περίοδο 1986-87 από τον Ολυμπιακό Μαντουκιού ως προπονητής - παίκτης. Στα χρόνια που ασχολείται με την προπονητική έχει συνεργαστεί με: Ολυμπιακό Μαντουκίου, Αετό Όρους, ΟΦΑΜ, Ολύμπο, Ολυμπιάδα Καρουσάδων, ΑΟ Κέρκυρα (νέων), Αστέρα Πετριτή, Κρόνο Αργυράδων, Βολίδα, Αχιλλέα Νυμφών, ΑΟ Κοντοκαλί,  ΑΟ Κάβου,  Αστέρα Λιαπάδων. Τις τρεις τελευταίες σεζόν βρίσκεται στον πάγκο του ΟΦΑΜ (Γ΄Εθνική).

Σε Ολυμπιακό Μαντουκιού, Όλυμπο, Ολυμπιάδα Καρουσάδων, Αστέρα Πετριτή και ΟΦΑΜ έχει παραπάνω από μία θητείες.

Επιπλέον, έχει διατελέσει προπονητής στις Μικτές της ΕΠΣ Κέρκυρας, στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού στην Κέρκυρα αλλά και του ΑΟΚΚ.

Έχει κατακτήσει συνολικά 7 πρωταθλήματα Κέρκυρας, 2 κύπελλα Κέρκυρας και αρκετούς τίτλους και ανόδους στις μικρότερες κατηγορίες της ΕΠΣ Κέρκυρας αλλά και στα πρωταθλήματα των τμημάτων υποδομής.

Τέλος, είναι εν ενεργεία πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας.

 

11145188_1052468988099235_6568707954003958106_n.jpg

 

Πότε και πώς ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με το ποδόσφαιρο;

Η ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε το 1974 από τον Κεραυνό Ποταμού με προπονητή τον αείμνηστο Νίκο Κρόκο. Μετέπειτα πήρα μεταγραφή για τον Όλυμπο Κέρκυρας με παρουσίες στην τότε εθνική ερασιτεχνική κατηγορία και το 1983 πήγα στον Ολυμπιακό Μαντουκίου. Εκεί έμεινα για αρκετά χρόνια και ξεκίνησα και την προπονητική μου διαδρομή.

 

Ποιες στιγμές ξεχωρίζεται από τη μακρόχρονη πορεία σας στα γήπεδα;

Ως ποδοσφαιριστής ξεχωρίζω τα δύο γκολ που σημείωσα με τον Ολυμπιακό Μαντουκιού στο μπαράζ ανόδου για τη Δ΄ Εθνική κατηγορία, στη Μυτιλήνη κόντρα στον Αετό Λουτρού. Με τον τρόπο αυτό έβαλα το λιθαράκι για την άνοδο.

Ως προπονητής, όπως έχω αναφέρει ξανά, μου είχε δοθεί η  ευκαιρία να κοουτσάρω το 8ο Δημοτικό Σχολείο στο πρώτο πρωτάθλημα δημοτικών σχολείων Κέρκυρας. Θεωρώ πώς ήταν η καλύτερη μου στιγμή βλέποντας το χαμόγελο και τη χαρά στα μικρά παιδιά όταν κατακτήσαμε τον τίτλο.

 

Ποια η καλύτερη συνεργασία σας στο χώρο του ποδοσφαίρου;

Σίγουρα η συνεργασία που είχα με όλες τις ομάδες που έχω προπονήσει ήταν καλή, όσο διάστημα και αν βρέθηκα στον πάγκο της εκάστοτε ομάδας. Φεύγω πάντα σα φίλος και για αυτό μου δίνεται η δυνατότητα να μπορώ πάλι να συνεργαστώ ακόμη και μετά από πολλά χρόνια. Για παράδειγμα με τον ΟΦΑΜ συνεργάστηκα πριν από πάρα πολλά χρόνια και κατακτήσαμε το πρωτάθλημα, το 2019 μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ ξανά με τον ΟΦΑΜ και καταφέραμε την πρώτη χρονιά να πάρουμε το πρωτάθλημα και τη δεύτερη να παραμείνουμε άνετα στη Γ΄ Εθνική.

 

205220682_267513598503079_9051174228699792606_n.jpg

 

Πλέον ανανεώσατε τη συνεργασία σας με τον ΟΦΑΜ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ποιοι οι στόχοι σας για την ερχόμενη σεζόν;

Πάντα οι στόχοι της ομάδας σε αυτή την κατηγορία είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη παραμονή και από εκεί και πέρα η καλύτερη δυνατή θέση στη βαθμολογία, όπως άλλωστε τα καταφέραμε και πέρσι παρότι λόγω του Covid ήταν μία πρωτόγνωρη χρονιά. Θεωρώ ότι τα πήγαμε πάρα πολύ καλά και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους μου τους συνεργάτες και το Δ.Σ. που μου εμπιστεύτηκε για ακόμη μία χρονιά τα ηνία της ομάδας. Θεωρώ ότι και την ερχόμενη σεζόν ο καθένας από την πλευρά του θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο έτσι ώστε να έχουμε και φέτος μία εξίσου καλή παρουσία. Πιστεύω ότι φέτος θα είναι πιο δύσκολο το πρωτάθλημα, καθώς έχουν μειωθεί οι όμιλοι και πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα προκειμένου να έχουμε μία καλή παρουσία και να πετύχουμε μία εύκολη παραμονή. Πάλι θα στηριχτούμε, βέβαια, σε εγχώριους ποδοσφαιριστές διότι υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά με όρεξη και διάθεση που μπορούν να πετύχουν πολλά.

 

Ο κόρμος της ομάδας είδαμε πέρσι ότι αποτελείται κατά πλειοψηφία από Κερκυραίους ποδοσφαιριστές και οι περισσότεροι εξ αυτών σε νεαρή ηλικία; Kάτι τέτοιο θα δούμε και στο φετινό ροστερ;

Πολύ μικρότερος μέσος όρος ηλικίας άλλωστε είναι και η φιλοσοφία μου να εμπιστεύομαι νέα παιδιά και να τους δίνω την ευκαιρία και αυτοί από τη δική τους πλευρά να μου ανταποδώσουν την εμπιστοσύνη. Ο κόρμος πιστεύω θα μείνει ίδιος, ήδη έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις και έχουν ανανεώσει ο Σπύρος Σπίνουλας, ο Γιάννης Γωνιάδης, ο Κώστας Γραικός και στη συνέχεια ελπίζω τα περισσότερα παιδιά. Έπειτα θα δούμε που έχουμε ελλείψεις, διότι λόγω σπουδών κάποια παιδιά ίσως δεν συμμετέχουν στο φετινό μας ροστερ και πρέπει να καλύψουμε τις απουσίες τους με τον καλύτερο τρόπο.

 

H περσινή χρονιά ήταν ιδιαιτέρων συνθηκών, με την επανέναρξη του πρωταθλήματος ο ΟΦΑΜ παρουσιάστηκε με διαφοροποιήσεις στο ροστερ. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό για μία ομάδα να βρει το ρυθμό της και παράλληλα να ανταπεξέλθει και στους στόχους της;

Όντως ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά, ήταν πρωτόγνωρα αυτά που ζήσαμε. Κατ' αρχάς ξεκινήσαμε προετοιμασία χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα γίνει η έναρξη του πρωταθλήματος. Ξεκινήσαμε πάντα με στόχο ότι θα γίνει ένα κανονικό πρωτάθλημα, όμως ξαφνικά ήρθε η διακοπή και για περίπου 5 μήνες δεν αγωνιστήκαμε. Όταν έγινε η επανέναρξη του πρωταθλήματος, μάθαμε ότι θα πραγματοποιηθούν μόνο οι αναμετρήσεις το α΄ γύρου. Εμείς προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε αναλλοίωτο το ροστερ της ομάδας, δεν ήταν εύκολο γιατί έφυγαν κάποια παιδιά, ενώ παράλληλα ήρθαν κάποιοι άλλοι ποδοσφαιριστές να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα μόνο εύκολα δεν ήταν, καθώς με την επανέναρξη έπρεπε να διαχειριστούμε το δυναμικό της ομάδας, να αγωνιστούν όλοι οι ποδοσφαιριστές καθώς τα παιχνίδια ήταν συνεχόμενα Τετάρτη – Κυριακή, να μην υπάρξουν τραυματισμοί και φυσικά να επιτευχθεί ο στόχος της ομάδας που ήταν η παραμονή στην κατηγορία. Τέλος, θέλαμε να παίζουμε και όσο το δυνατόν καλύτερο ποδόσφαιρο μπορούσαμε, έτσι ώστε να είμαστε και εμείς αλλά και οι λιγοστοί φίλαθλοί μας ευχαριστημένοι. Εδώ θέλω να τονίσω ότι στην Κέρκυρα τηρούσαμε όλα τα μέτρα για τον κορονοίο, ενώ σε άλλες πόλεις υπήρχε κανονικά κόσμος στις κερκίδες σα να μη συνέβαινε κάτι, αυτό μου προκαλούσε περιέργεια.

 

Μετά από μία επιτυχημένη διετία στον πάγκο του ΟΦΑΜ, την πρώτη χρονιά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τη δεύτερη με μία σχετικά άνετη παραμονή στη Γ΄Εθνική, υπάρχει θετικό κλίμα στην ομάδα;

Σίγουρα υπάρχει θετικό κλίμα έχουμε καταφέρει να γίνουμε μία παρέα πάνω από όλα, για αυτό και οι περισσότεροι θέλουμε να παραμείνουμε στην ομάδα. Πιστεύω ότι και οι φίλαθλοι είναι ευχαριστημένοι από την προσπάθεια που καταβάλουμε εγώ και οι ποδοσφαιριστές μου. Στόχος μας είναι να στελεχωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το ρόστερ προκειμένου να έχουμε μία ανάλογη παρουσία.

 

Την ερχόμενη χρονιά θα δούμε και άλλους νεαρούς ποδοσφαιριστές από την Κέρκυρα να αγωνίζονται στον ΟΦΑΜ;

Δεν γνωρίζουμε ακόμα την προκήρυξη για το πρωτάθλημα της ερχόμενης περιόδου. Με βάση τα περσινά δεδομένα θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τους «μικρούς» που ήδη έχουμε στο ρόστερ και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε και μερικούς ακόμη νεαρούς ποδοσφαιριστές έτσι ώστε να πάρουν εμπειρίες τους για το προσωπικό τους μέλλον.

 

12246903_531371770357829_2507457383347658389_n.jpg

 

Τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής έχετε δει το περιφερειακό πρωτάθλημα σε πολλές περιόδους, πιστεύετε ότι ανά τα χρόνια υπάρχουν διαφορές;

Σίγουρα υπάρχουν διαφορές λόγω της παρουσίας πιο έμπειρων ποδοσφαιριστών πλέον στη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά και προπονητών με συνεχή επιμόρφωση και καινοτόμα στοιχεία τα οποία περνούν στη φιλοσοφία της ομάδας τους και έτσι γίνεται ένα πολύ καλό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Δουλεύουμε σε καθημερινή βάση για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του εκάστοτε αγώνα.

 

Την περσινή χρονιά θεωρείτε ότι ο ΟΦΑΜ μπορούσε να πετύχει κάτι περισσότερο ή ο στόχος της ομάδας να βασιστεί στις δυνάμεις της έτσι ώστε να τεθούν οι βάσεις και για τις επόμενες σεζόν;

Όπως και φέτος έτσι και περσινή σεζόν στόχος μας είναι η παραμονή της ομάδας στη Γ΄Εθνική όσο το δυνατόν πιο εύκολα. Την περασμένη περίοδο πιστεύω πήγαν όλα καλά από την αρχή του πρωταθλήματος. Κάναμε ένα σπουδαίο ξεκίνημα με την εντός έδρας νίκη επί του Μέγα Αλέξανδρου Καλλιθέας Καστορίας αλλά και το μεγάλη εκτός έδρας νίκη που πετύχαμε κόντρα στην Αναγέννηση Άρτας και είχαμε μία ανάλογη συνέχεια με κάποιες ακόμη εκτός έδρας νίκες κάτι που μας έδωσε τη γρήγορη παραμονή. Κάποια στιγμή στα μέσα του πρωταθλήματος βρεθήκαμε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας αλλά αυτό μπορεί να μας ανέβασε ψυχολογικά, όμως ο στόχος μας ήταν ξακάθαρα η παραμονή και στη συνέχεια να δώσουμε χρόνο συμμετοχής στα νεαρά παιδιά και στους ποδοσφαιριστές που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής, κάτι τέτοιο καταφέραμε να γίνει πράξη.

 

Η παρουσία κάποιων ποδοσφαιριστών, όπως ο Σπίνουλας και ο Γωνιάδης, στο δυναμικό της ομάδας σας με παρουσίες ακόμη και από τη Superleague δίνει ένα παραπάνω πλεονέκτημα στην ομάδα σας και πόσο σημαντική είναι για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές σας;

Σίγουρα, η παρουσία των ποδοσφαιριστών αυτών είναι βαρόμετρο για την ομάδα αλλάζει και η ψυχολογία των συμπαικτών και ειδικά των πιο μικρών σε ηλικία, οι οποίοι έχουν να μάθουν πάρα πολλά από αυτούς.

 

Εσείς προσωπικά είστε ικανοποιημένος από την παρουσία σας στον πάγκο του ΟΦΑΜ;

Βέβαια είναι ικανοποιημένος και από τη συνεργασία μου με το Δ.Σ. αλλά και με τους συνεργάτες μου που ήταν η Δήμητρα Ανδριώτη (γυμνάστρια) και ο Παύλος Ανδριώτης (προπονητής τερματοφυλάκων) και θεωρώ ότι αφού η «συνταγή» αυτή πέτυχε θα συνεχίσουμε έτσι και φέτος για να πετύχουμε το στόχο μας.

 

120349243_1675857659242562_4645168169064565099_n.jpg

 

Ποια είναι τα πλάνα σας για το Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας του οποίου είστε πρόεδρος;

Στόχος μας φέτος είναι να περάσουμε τους κανονισμούς, οι οποίοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή από την ομοσπονδία και έχει να κάνει με τα διπλώματα των προπονητών. Ήδη έχουμε στείλει και μία ενημέρωση προς όλα τα σωματεία ότι από φέτος η Α1΄κατηγορία υποχρεωτικά πρέπει να έχει προπονητές κατόχους διπλώματος UEFA B και πάνω και οι υπόλοιπες κατηγορίες προπονητές κατόχους διπλώματος UEFA C, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις ακαδημίες. Σε αυτό είμαστε κάθετοι και θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε τους κανονισμούς για το καλό των μελών μας αλλά και γενικότερα για το καλό του ποδοσφαίρου.

 

Ο κανονισμός αυτός θα ισχύσει για όλα τα σωματεία ή μόνο για τα αναγνωρισμένα;

Για όλα τα σωματεία που μετέχουν στα πρωταθλήματα.

 

Κάποια άλλη δραστηριότητα που θέλετε να πραγματοποιηθεί;

Nαι, θα μιλήσουμε με το υπάρχον Δ.Σ. της Ένωσης για ειδικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών διότι με το νέο κανονισμό πρέπει να πάρουμε όλοι οι προπονητές και πιστοποίηση πρώτων βοηθειών. Αυτό θα γίνει κατόπιν συνεργασίας του Συνδέσμου μας, με την ΕΠΣΚ και το τμήμα πρώτων βοηθειών του ΕΚΑΒ.

 

11059492_1619478738286215_905167991927266883_n.jpg

 

Την ερχόμενη χρονιά υπάρχει πιθανότητα παράλληλα με τον ΟΦΑΜ να είστε και σε κάποια ακαδημία;

Όχι δε το νομίζω αυτό, είναι λίγο δύσκολο. Μπορώ να προσφέρω τις γνώσεις μου σε συμβουλευτικό επίπεδο, όμως δεν μπορώ να είμαι προπονητής σε αγωνιστικά τμήματα που μετέχουν σε επίσημα πρωταθλήματα Κ16, Κ14 κλπ. , λόγω του νέου κανονισμού.

 

Έχετε ασχοληθεί για πάρα πολλά χρόνια με τμήματα υποδομής και μάλιστα έχετε αναδείξει και κάποιους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Πιστεύεται ότι οι Κερκυραίοι ποδοσφαιριστές έχουν ταλέντο για κάτι παραπάνω;

Σίγουρα στο νησί μας υπάρχει άφθονο ταλέντο με τη μόνη διαφορά συγκριτικά με άλλες πόλεις ότι στην Κέρκυρα τα παιδιά παράλληλα με το ποδόσφαιρο έχουν και άλλες αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες και αν προσθέσουμε ότι η Κέρκυρα είναι μία τουριστική περιοχή και οι γονείς οδηγούν τα παιδιά στην ενασχόλησή με το συγκεκριμένο κλάδο έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και να μην περιμένουν από το ποδόσφαιρο. Δεδομένων λοιπών των φροντιστηριακών και των σχολικών υποχρεώσεων είναι πολύ λίγα τα παιδιά που μπορούν και με το ποδόσφαιρο να ασχοληθούν ενεργά αλλά και με την επαγγελματική τους καταξίωση.

 

Προηγουμένως μου είπατε για τα μέτρα που θα παρθούν  έτσι ώστε οι προπονητές των ακαδημιών να είναι διπλωματούχοι. Πιστεύεται αυτό πρέπει να εφαρμοστεί με πιο «σκληρό» τρόπο, καθώς η επίβλεψη των παιδιών είναι ιδιαίτερη και παράλληλα απαιτεί και παιδαγωγικές ικανότητες;

Aυτό εξαρτάται από τους επικεφαλείς των ακαδημιών, αλλά πάνω από όλα εξαρτάται από τους γονείς και το που επιλέγουν οι ίδιοι να αθλούνται τα παιδιά τους. Εμείς σα Σύνδεσμος Προπονητών δεν μπορούμε να το επιβλέψουμε. Πιστεύω όμως ότι οι ιδιοκτήτες και οι επικεφαλείς των ακαδημιών προσπαθούν για το καλύτερο και θα εναρμονιστούν με τον κανονισμό.

 

Είστε ένας προπονητής που έχετε προπονήσει και αντρικές ομάδες και ομάδες νέων και ακαδημίες. Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να προσαρμόζετε στις διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις τις εκάστοτε ηλικιακής κατηγορίας;

Είναι διαφορετικός ο τρόπος προπόνησης, διαφορετικός ο τρόπος συμπεριφοράς ιδιαίτερα για τις νεαρές ηλικίες που είναι ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι, άλλος τρόπος σκέψης, άλλος τρόπος προπόνησης. Ιδιαίτερα με τις νεαρές ηλικίες πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.

 

98048915_568682850729287_7583261456875913216_n.jpg

 

Για πάρα πολλά χρόνια και ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής έχετε υπηρετήσει το σωματείο του Ολυμπιακού Μαντουκιού. Αυτό το σωματείο τα τελευταία χρόνια είναι ανενεργό. Η κατάσταση αυτή σας προβληματίζει;

Σίγουρα όταν ένα τόσο ιστορικό σωματείο, από το οποίο πέρασαν πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές, περνάει σε αδράνεια είναι κάτι που με στενοχωρεί, όμως πιστεύω πώς οι άνθρωποι που «έτρεχαν» το σωματείο τα τελευταία χρόνια κουράστηκαν. Πρέπει να βρεθούν κάποιοι άλλοι για να βγουν μπροστά και η ομάδα να κατέβει ξανά στα τοπικά πρωταθλήματα, γιατί ο Ολυμπιακός Μαντουκιού είναι μία ομάδα με μεγάλη ιστορία στο κερκυραϊκό ποδόσφαιρο και δεν πρέπει να μπει στο «χρονοντούλαπο».

 

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί που κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου;

Πάνω από όλα να είναι αθλητής, να αγαπήσει το ποδόσφαιρο και πάνω από όλα να έχει υπομονή και εμπιστοσύνη στον προπονητή που επέλεξε ο γονέας του να ξεκινήσει τη διαδρομή αυτή.

 

Eπιμέλεια: Αντώνης Αραβανής