276098150_4946654445442746_882678502998173684_n.jpg

Συνέντευξη παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας ο προπονητής του Δαμοκλή κ. Στάθης Γεροσιδέρης με αφορμή το πανελλήνιο κύπελλο ξίφους ασκήσεων παμπαίδων - παγκορασίδων και αγώνων ανάπτυξης που αναμένεται να διεξαχθούν στην Κέρκυρα (19-20/3).

 

Κύριε Γεροσιδέρη να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο για το επικείμενο πανελλήνιο κύπελλο που αναμένεται να διεξαχθεί στην Κέρκυρα;

Eίναι πανελλήνιο κύπελλο παμπαίδων - παγκορασίδων (κάτω των 13 ετών) και αγώνες ανάπτυξης (κάτω των 10 ετών). Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται ένας τέτοιος αγώνας στην Κέρκυρα και εκτός των δύο μεγάλων πόλεων (Αθήνας - Θεσσαλονίκης). Είναι μία πρωτοβουλία του Δαμοκλή προκειμένου η ξιφασκία να γίνει γνωστή στην Κέρκυρα.

 

Πώς πάρθηκε η απόφαση να διεξαχθεί στην Κέρκυρα η διοργάνωση αυτή;

Την απόφαση την πήρε η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας. Η πρωτοβουλία ήταν όμως του Δαμοκλή θεωρώντας ότι έχουμε την τεχνογνωσία να διεξαχθεί στην Κέρκυρας ένας τέτοιος αγώνας. Είναι ευκαιρία να δείξουμε και τη δουλειά που γίνεται στο Δαμοκλή. Η ομοσπονδία γνώριζε και το Δ.Σ. του Δαμοκλή και εμένα προσωπικά και μας πίστεψε στο να διοργανώσουμε αυτό τον αγώνα.

 

Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του αθλήματος στο νησί;

Εννοείται, οτιδήποτε καινούργιο ξεκινάει για όλα τα αθλήματα είναι θετικό, εμείς δείχνουμε ότι λειτουργούμε σωστά, με οργάνωση και αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Πιστεύω, λοιπόν, πώς θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλήματος και θα φέρει περισσότερο κόσμο στην ξιφασκία.

 

Η προετοιμασία του συλλόγου σας για το πανελλήνιο κύπελλο πώς κυλάει;

H προετοιμασία κυλάει κανονικά, ομαλά, έχουμε ένα "θεματάκι" βέβαια καθώς εγώ έρχομαι από τη Φλώρινα και βρίσκομαι τη μισή εβδομάδα εκεί και την άλλη μισή στην Κέρκυρα. Δυστυχώς εμείς οι προπονητές ξιφασκίας δεν είμαστε επαγγελματίες. Εγώ πχ παράλληλα είμαι και διεθνής διαιτητής στην ξιφασκία και πολλές φορές δεν είμαιε δώ και στέλνω τους βοηθούς μου. Παρόλα αυτά αντιμετωπίσαμε όλες τις αντιξοότητες.

 

Πόσο απαιτητικό είναι για εσάς να είστε προπονητής και στην Κέρκυρα και στη Φλώρινα και διεθνής διαιτητής ξιφασκίας;

Eίναι απαιτητικό, όμως κάποιες φορές στεναχωριέμαι γιατί πρέπει να λείπω και από την Κέρκυρα και από τη Φλώρινα, δεν είναι κάτι που γίνεται εσκεμμένα, όμως εγώ είμαι διαιτητής στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας , όταν μου έρχεται ένας ορισμός είμαι υποχρεωμένος να πάω. Αν δεν πάω κατευθείαν για ένα χρόνο θα μείνω εκτός λίστας. Αυτό δε συμφέρει ούτε εμένα, ούτε το Δαμοκλή, ούτε τη ΓΕ Φλώρινας διότι και οι σύλλογοι έχουν και την αντίστοιχη προβολή στο εξωτερικό.

 

Πώς κρίνεται το επίπεδο της ξιφασκίας στην Κέρκυρα;

Είναι σε αρκετά καλό επίπεδο. Οι προκάτοχοί μου η Μαρία Βερονίκη, ο Κώστας Βερονίκης, ο Σπύρος Ρίγγας είχαν δουλέψει με πολύ αγάπη. Εγώ βρήκα τα παιδιά σχεδόν έτοιμα, έβαλα κάποια νέα στοιχεία από το δικό μου σύστημα προπόνησης. Ανεβαίνουμε, γίνεται σωστή δουλειά και σταδιακά θα φανεί αυτό. Μάλιστα, ένα πρώτο δείγμα φάνηκε και πριν τον covid όταν ο Δαμοκλής πήρε το πρώτο ομαδικό μετάλλιο στην κατηγορία παγκορασίδων στο ξίφος ασκήσεως.

 

Ένα σχόλιο για την παρουσία σας στο Δαμοκλή τα τελευταία τρία χρόνια;

Eίμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Ελπίζω ότι είναι και το Δ.Σ. και οι γονείς και τα παιδιά. Είμαστε σε ανοδική πορεία μήνα με το μήνα.

 

Η ξιφασκία σε πανελλήνιο επίπεδο είναι σε ανοδική πορεία;

Nαι είναι σε ανοδική πορεία. Είναι ένα άθλημα βέβαια που δεν έχει μεγάλη προβολή, καθώς ο κόσμος δεν το γνωρίζει καλά, δεν έχει πολλούς χορηγούς. Υπάρχουν δύο πολύ αξιόλογες αθλήτριες στη σπάθη, η Δέσποινα Γεωργιάδου και η Δώρα Κουντουρά, οι οποίες κρατούν πολύ υψηλά το επίπεδο και βρίσκονται στην πρώτη 16αδα του κόσμου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι πολλοί αξιόλογοι αθλητές, οι οποίοι ανεβαίνουν σταδιακά και θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Ποια η γνώμη σας για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο νησί;

Oι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι αρκετά καλές. Το μόνο κακό είναι ότι τα αφήνουν λίγο παραπάνω, με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να συσσωρεύονται προβλήματα. Οι εγκαταστάσεις στην Κέρκυρα θεωρώ ότι είναι καλές και αν υπάρξει και σωστός προγραμματισμός στη λειτουργία τους, τότε πιστεύω η Κέρκυρα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα αθλήματα.

 

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που ξεκινάει τώρα την ενασχόλησή του με τη ξιφασκία;

Υπομονή, αγάπη και πίστη στους προπονητές του προκειμένου να πετύχει. Στόχος μας είναι το παιδί να ξεκινάει να το κάνει με αγάπη και μέσα από αυτό μπορεί να έρθουν και τα πρωταθλήματα, μπορεί όμως και να μην έρθουν. Σκοπός δεν είναι να βγάζουμε μόνο πρωταθλητές γιατί αν στοχεύσουμε μόνο σε αυτό θα αποτύχουμε σε άλλα πράγματα.

 

Kάτι για το τέλος;

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, για τη γνωριμία αλλά και τη βοήθεια στη διάδοση του. Ελπίζω να έρθει ο κόσμος να παρακολουθήσει στις 19-20/3 τα μικρά παιδιά να ασχολούνται με το άθλημα.

 

Επιμέλεια: Αραβανής Αντώνης