3321380-e1637170085293-780x375.jpg

Συνέντευξη παραχώρησαν στην ιστοσελίδα μας ο υπεύθυνος του δικτύου σχολών της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Βασίλης Νάνος και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν σκάουτερ του Ολυμπιακού κ. Γιώργος Κοκολάκης.

 

Bασίλης Νάνος

51.jpg

 

Ένα σχόλιο για το δίκτυο σχολών του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Eίμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε καταφέρει και έχουμε δημιουργήσει ένα τέτοιο δίκτυο σχολών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι σχολές μας στο εξωτερικό είναι δέκα, είναι κόσμημα για το δίκτυο σχολών μας, όπως επίσης και οι σχολές μας στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και στην Κέρκυρα, την οποία επισκεπτόμαστε για να αξιολογούμε τη πολύ "δυνατή" συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει με τον κ. Σφακιανάκη.

 

Προσωπικά η δική σας συνεργασία με τον Ολυμπιακό πώς ξεκίνησε;

Είμαι στον Ολυμπιακό 17 χρόνια. Ξεκίνησα σαν προπονητής στις σχολές, στη συνέχεια πέρασα ως προπονητής στην ακαδημία και το 2012 ανέλαβα το δίκτυο σχολών του Ολυμπιακού.

 

Πώς αποφασίσατε στην Κέρκυρα να συνεργαστείτε με τον κ. Σφακιανάκη;

Ήταν πολύ εύκολη επιλογή. Πρόκειται για μία πολύ οργανωμένη και δραστήρια ακαδημία, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τη συνεργασία αυτή. Κάθε φορά απολαμβάνουμε την επίσκεψη μας στην Κέρκυρα και τις δράσεις τις οποίες κάνουμε από κοινού.

 

Πώς βλέπετε το επίπεδο της σχολής του Ολυμπιακού στην Κέρκυρα;

Έχει πολύ καλό επίπεδο, η σχολή έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική και ο κ. Σφακιανάκης μας έχει στείλει αρκετά παιδιά στο Ρέντη προκειμένου να δοκιμαστούν. Η συνεργασία μας είναι πολύ αξιόλογη και ελπίζουμε η συνεργασία μας να είναι μεγάλη σε διάρκεια.

 

Μπορεί ο Ολυμπιακός στο μέλλον να βασιστεί σε περισσότερους ποδοσφαιριστές από το δίκτυο σχολών του σε όλη την Ελλάδα;

Στην ακαδημία του Ολυμπιακού υπάρχουν περισσότερα από 80 παιδιά που προέρχονται από τις σχολές. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί τόσο στην πρώτη ομάδα, όσο και στη Β΄ ομάδα, αλλά και σε Κ19, Κ17, Κ15 υπάρχουν παιδιά από το δίκτυο σχολών του Ολυμπιακού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Φώτης Κίτσος, ο οποίος προέρχεται από το δίκτυο σχολών του Ολυμπιακού στη Βάρη, αρχικά τον απορροφήσαμε στην ακαδημία, μετά στη Β΄ ομάδα, κατόπιν στην πρώτη και πλέον αγωνίζεται στην Ομόνοια Λευκωσίας με τη μορφή δανεισμού. Έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα τα τελευταία χρόνια, είμαστε περήφανοι για αυτά και ευελπιστούμε σε ακόμη περισσότερα στη συνέχεια. 

 

Πέραν της στελέχωσης των τμημάτων του Ολυμπιακού, τι άλλους στόχους έχει το δίκτυο σχολών του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Για εμάς κύριος στόχος είναι η εκπαίδευση. Όταν μιλάμε για εκπαίδευση εννοούμαι όλα τα μέλη των σχολών του Ολυμπιακού (προπονητές, στελέχη, γονείς, παιδιά), είναι πολύ βασικό στοιχείο έτσι ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στα παιδιά μας.

 

Τι θα θέλατε να δείτε να συμβαίνει μέσα από τα δίκτυα σχολών του Ολυμπιακού;

To 2025 με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ολυμπιακού θα θέλαμε να δούμε όλες τις σχολές μας, στο "σπίτι" του Ολυμπιακού στο Ρέντη και να κάνουμε μία όμορφη εκδήλωση- τουρνουά, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα παιδιά από τις σχολές.

 

Τι πρέπει να κάνει ένα παιδί για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής;

Σκληρή δουλειά, να είναι ταπεινός, να ακούει τους προπονητές του και να παλεύει για τους στόχους του.

 

Κάτι για το τέλος;

Θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον κ. Σφακιανάκη για την οργάνωση των σχολών του Ολυμπιακού στην Κέρκυρα και πραγματικά εύχομαι ότι καλύτερο. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ ότι στην τελευταία επίσκεψη μας στην Κέρκυρα με αφορμή την ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού βρεθήκαμε σε ένα γυμνάσιο της Κέρκυρας και μιλήσαμε με τα παιδιά για το bulling, τη χρήση των social media και στο ότι θα πρέπει να επικοινωνούν για οποιοδήποτε θέμα έχουν και όλοι μαζί να αντιμετωπίζουμε αυτά τα φαινόμενα.

 

 

Γιώργος Κοκολάκης:

9cc8c1a9d237b785cdb2c17b7cf1f32a_XL.jpg

 

Με την εμπειρία σας πώς κρίνετε το επίπεδο της ακαδημίας του Ολυμπιακού;

Noμίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, νομίζω όμως ότι θέλει διαρκή προσπάθεια, ο Ολυμπιακός πρέπει πάντα να ψάχνει να βρει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές.

 

Ως σκάουτερ θεωρείτε ότι υπάρχουν πολλά ταλέντα που στο μέλλον μπορούν να αγωνιστούν στην αντρική ομάδα του Ολυμπιακού;

Tαλέντα πάντα υπάρχουν. Για εμένα αυτό που μετράει περισσότερο είναι ο ποδοσφαιριστής να σκέφτεται σωστά και το πιο καθοριστικό ρόλο παίζουν οι βάσεις από την οικογένεια. 

 

Πώς βλέπεται τη σχολή του Ολυμπιακού στην Κέρκυρα;

Είμαι ενθουσιασμένος με τη σχολή, τις εγκαταστάσεις και το επιτελείο της σχολής του Ολυμπιακού στην Κέρκυρα. Το επιτελείο είναι πλαισιωμένο από αξιόλογους ανθρώπους και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα μικρά παιδιά.

 

Έχοντας την εμπειρία ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, τι πιστεύεται ότι χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής για να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό;

Ταλέντο, μυαλό, πειθαρχεία, υπομονή, να συνεχίζει διαρκώς και να επιμένει να δουλεύει γιατί δεν είναι εύκολο να παίξεις στον Ολυμπιακό. Τέλος, χρειάζεται και τύχη. Εννοώ ότι ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να "αρπάξει" την ευκαιρία που θα του δοθεί και την κατάλληλη στιγμή να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος να του τη δώσει. Από εκεί και πέρα την ευκαιρία αυτή πρέπει να την κρατήσει και να συνεχίζει να εξελίσσεται.

 

Πώς είναι για έναν ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται με τη φανέλα του Ολυμπιακού;

Eίναι πολύ δύσκολο, είναι βαριά η φανέλα και έχει τρομερές απαιτήσεις. Εγώ το έζησα για πολλά χρόνια. Ο κόσμος έχει μάθει τον Ολυμπιακό πρωταθλητή! Δεν είναι εύκολο για κανένα παιδί να αντέξει το βάρος αυτό. Για αυτό το λόγο και λίγοι είναι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που φορούν τη φανέλα του Ολυμπιακού. Μακάρι στο μέλλον να έχουμε παραπάνω Έλληνες ποδοσφαιριστές στις τάξεις του Ολυμπιακού.

 

Προσωπικά πώς βλέπεται το επίπεδο των Ελλήνων ποδοσφαιριστών αυτή τη στιγμή;

Nομίζω είμαστε σε ένα καλό δρόμο, έχουμε αρκετά καλούς ποδοσφαιριστές. Η Εθνική ομάδα που αποτελεί τον "καθρέφτη" των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, δείχνει σημάδια ανάκαμψης έχουμε νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και ελπίζω στο μέλλον, εφ΄ όσον είναι προσγειωμένοι, να δούμε και ακόμη περισσότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές σε μεγάλες ομάδες και στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

 

Ένα σχόλιο για τον οργανισμό του Ολυμπιακού;

Nομίζω ότι είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός στην Ελλάδα, όταν δεν είσαι σε αυτό τον οργανισμό δεν μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος αυτής της ομάδας. Είμαι περήφανος και χαρούμενος που ανήκω στον Ολυμπιακό, στον οποίον έχω αφιερώσει σχεδόν τη μισή μου ζωή! 

 

Τι διαφορές υπάρχουν στον Ολυμπιακό από την εποχή που αγωνιζόσασταν στο σήμερα που είστε σκάουτερ της ομάδας;

Μεγάλες διαφορές, έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο. Πλέον πρέπει να είσαι αθλητής, οι απαιτήσεις έχουν ανέβει και οι αγώνες είναι πολύ περισσότεροι. Για το λόγο αυτό πρέπει πάντα να δουλεύει ένας ποδοσφαιριστής για να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει.

 

Tι παραγωγή ταλέντων έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Σε ποιες θέσεις υπερτερεί και σε ποιες θέσεις υπάρχει έλλειψη;

Κατά καιρούς βλέπουμε ότι στο επιθετικό κομμάτι έχουμε έλλειψη στους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Περισσότερα ταλέντα στην Ελλάδα και πολλά από αυτά μάλιστα αναδεικνύονται και στο εξωτερικό είναι οι στις θέσεις της άμυνας, του τερματοφύλακα και του αμυντικού χαφ και οι επιθετικοί είναι πολύ λίγοι.  Τώρα τελευταία βέβαια βλέπουμε και κάποιους επιθετικούς να αναδεικνύονται (π.χ. Γιακουμάκης, Δουβίκας κ.α.). Υστερούμε πολύ στους πλάγιους μέσους (δεξιά και αριστερά). Γενικά όμως σαν χώρα το ποδόσφαιρο μας είναι αρκετά αμυντικογενές.

 

Ποιο είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που κοιτάει ένας σκάουτερ σε έναν ποδοσφαιριστή;

Bασικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι ένας ποδοσφαιριστής να ξέρει τόσο πριν όσο και αφού πάρει τη μπάλα τι λύσεις πρέπει να δώσει για την ομάδα του. Πρέπει να λειτουργεί γρήγορα γιατί το σημερινό ποδόσφαιρο λειτουργεί σε κλάσματα δευτερολέπτου. Πρέπει όλα να τα σκεφτείς γρήγορα. Κάθε θέση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά βέβαια. Όταν κοιτάζω έναν ποδοσφαιριστή box to box ελέγχω πόσο καλά μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του. Όταν εξετάζω ένα στοπερ βλέπω τη σωματοδομή, την ταχύτητα, τον τρόπο σκέψης, το πώς μπορεί να οδηγήσει τη μπάλα από την άμυνα στη μεσαία γραμμή. Στη συνέχεια μπαίνει και το προσωπικό στοιχείο, αλλιώς τα βλέπω εγώ αλλιώς ένας άλλος συνάδελφος μου. Το πρώτο πράγμα που κοιτάω πάντως εγώ είναι η σκέψη. 

 

Ο τομέας του σκάουτινγκ έχει αλλάξει συγκριτικά με παλαιότερα;

Έχουν μπει αναλυτές, έχουν μπει άνθρωποι που εργάζονται μόνο για αυτό το κομμάτι. Βοηθάει πολύ το στατιστικό κομμάτι, αλλά για μένα παίζει μεγαλύτερο ρόλο η εμπειρία και να έχεις το "ταλέντο" να καταλάβεις εάν αυτός ο ποδοσφαιριστές έχει τις προδιαγραφές να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο ή όχι.

 

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που τώρα προσπαθεί να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής;

To να θες είναι ένας στόχος. Ο δεύτερος είναι το αν μπορείς! Για να γίνει ένα παιδί επαγγελματίας αθλητής πρέπει πρώτα από όλα να έχει περάσει από σωστή εκπαίδευση, να έχει υπομονή, να δουλεύει συνέχεια, να μην πάρουν τα "μυαλά του αέρα" γιατί έτσι μπορεί εύκολα να χαθεί ένα ταλέντο. Θέλει προσοχή, επιμονή και πάνω από όλα να καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν του χαρίζεται.

 

Τέλος να κλείσουμε με μία αναδρομή στην ποδοσφαιρική σας καριέρα. Ποια είναι η καλύτερη σας στιγμή όντας ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού;

H πρώτη μου συμμετοχή. Ήταν ένα ματς στο παλαίο Καραϊσκάκη με τον ΠΑΣ Γιάννενα. Ήμουν 18 ετών και ο τότε προπονητής μου, Τόζα Βεσελίνοβιτς, με έβαλε αλλαγή και μάλιστα τότε σκόραρα. Η χαρά μου απερίγραπτη, όχι τόσο τη στιγμή που σκόραρα, όσο τη στιγμή που μπήκα στον αγωνιστικό χώρο. Εκείνη τη στιγμή λόγω ηλικίας και ενθουσιασμού δεν μπορούσα να αντιληφθώ το πόσο "βαριά" είναι αυτή η φανέλα, σκεφτόμουν μόνο το να πάρω την ευκαιρία.

 

Πώς είναι να κατακτάς τίτλους με τον Ολυμπιακό;

Όταν κατακτάς τίτλους οι φίλοι του Ολυμπιακού, οι οποίοι είναι πολύ απαιτητικοί, μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις σα "θεός". Μετά από ένα πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό με είχαν πετύχει στο δρόμο κάποιοι φίλοι του Ολυμπιακού και σήκωσαν το αμάξι μου ψηλά! Νιώθω πολύ τυχερός που πέρασα από αυτόν τον τεράστιο σύλλογο και είχα και την τύχη να κατακτήσω 5 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 2 Σούπερ Καπ. Ακόμα και τώρα όπου πάω εισπράττω την αγάπη του κόσμου. Όπως είπε και ο φίλος μου ο Νίκος Μαυρωνάς σε μία συζήτηση που είχαμε  τώρα εισπράττεις για τα όσα πέτυχες και εγώ εισπράττω αγάπη και εκτίμηση.

 

Επιμέλεια: Αραβανής Αντώνης